Saffransbullar utan gluten, laktos och raffinerat socker

Kikärtor är perfekt för bakning. Det ger en bra konsistens och gör innehållet proteinrikt utan smak av bönor. Mjölerna som jag har använt (kokosmjöl och hasselnötsmjöl) går givetvis att byta ut till andra mjölsorter om man vill.

IMG_0476IMG_0479

Ingredienser
1 förpackning färdigkokta kikärtor
1/4 paket färsk jäst + 1 dl ljummet vatten
2 msk kokosolja (eller laktosfritt smör)
1/2 tsk salt
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl kokossocker (eller annan sötning i strö-form)
1 paket saffran (0,5 g)
1 msk fiberhusk
1 ägg till pensling
krossad mandel till garnering

Mandelmassa: 1 dl mandlar, 1 tsk honung, 1 msk kokosolja, 1 droppe bittermandelarom, 1-2 msk kanel

Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och mixa kikärtorna med 3 msk vätska (vatten eller mjölk). Smula ner jästen i 1 dl ljummet vatten och blanda sedan ner det, 1 msk kokosolja och en nypa salt med kikärtorna. Mixa ihop. Häll ner mjölet, kokossocker, saffran och fiberhusk, mixa igen och arbeta sedan ihop degen på ett bakplåtspapper. Låt degen jäsa i en bunke i  ca 45 minuter.
2. Mixa mandlar, honung, kokosolja, kanel och bittermandelarom till en krämig mandelmassa.
3. När degen har jäst klart fördelar du degen i 13 st pappers- eller silikonformar och trycker ner lite mandelmassa i varje.
4. Pensla dem med 1 ägg och garnera med krossade mandlar. Sätt plåten i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna innan servering.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Godsaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s