Piroger – glutenfria och vegetariska

IMG_0420
IMG_0423
IMG_0443

Ingredienser
1 förpackning kikärtor
1 msk olja
1/4 paket jäst + 1 dl ljummet vatten
2,5 dl glutenfri mjölmix grov (eller annat mjöl)
3-4 st morötter
1 liten vitkål
1/2 purjolök
ca 10 st champinjoner
spiskummin, salt, andra kryddor
1 ägg till pensling
sallad & fetaost till servering

Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med degen genom att skölja och mixa kikärtorna tillsammans med 2 msk vätska (mjölk eller vatten). Smula jästen i 1 dl ljummet vatten och blanda sedan ner det samt 1 msk olja och en nypa salt med kikärtorna. Mixa ihop. Häll ner 2,5 dl mjöl och mixa allt igen. Låt degen sedan jäsa på ett bakplåtspapper i 30 minuter.
2. Gör under tiden fyllningen: riv morötter, vitkål och purjolök eller mixa ihop dem i en matberedare. Stek det i en stekpanna tillsammans med hackade champinjoner tills allt blivit mjukt. Krydda med salt, spiskummin och andra kryddor.
3. Fördela degen i antal delar beroende på hur små/stora piroger du vill ha. Tryck ut varje del till en tunn cirkel. Lägg fyllning på halva cirkeln och vik över den andra sidan över fyllningen. Tryck ihop kanten med en mjölad gaffel.
4. Pensla pirogerna med ett ägg och placerade dem sedan på en plåt i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Servera med en god sallad.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Middag/lunch

2 responses to “Piroger – glutenfria och vegetariska

  1. Adam G.

    Intressant sida du har! Är själv ny med glutenfri mat och bra med inspiration 🙂
    Har en fråga gällande kikärtorna i din pirogdeg, hur påverkar den mjölet efter bakning?
    Det svåraste tycker jag är just detta med olika sorters glutenfria degar…

    • Jag tycker att degen höll ihop förvånansvärt bra med kikärtor. Håller med om att det ibland är svårt att baka glutenfritt, just för att degarna har en tendens att falla isär utan vetemjöl. Men man får testa sig fram lite 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s