Hemmagjort äppelmos

Min fina mormor delade med sig av sin äppelskörd när jag var hemma. Jag fick med mig en påse av de små äpplena till Umeå som jag nu förvandlat till ett ekologiskt äppelmos – helt utan tillsatser och raffinerat socker.

Äppelmos kan verkligen användas till mycket – i yoghurten, på gröten, på mackan, i dressingar, i bakverk eller som tillbehör till olika maträtter. Receptet nedan räckte till lite drygt en glasburk. Ett tips är att hälla över en större del av satsen i småburkar och frysa in (så det inte hinner bli dåligt i kylen).

bild 1 (1) bild 2 (1) bild 2

Ingredienser 
1 l vatten
15 (små) äpplen
1/2-1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk kokossocker (eller sötströ/annan sötning)
2 msk agave (eller honung/annan flytande sötning)

Gör så här
1. Skala och kärna ur alla äpplen. Skär dem i klyftor och lägg i en kastrull. Fyll på med 1,5 l vatten och låt koka upp under lock på medelhög värme. Koka äppelbitarna tills de är mjuka och mosiga, ca 10-15 minuter.
2. Häll äppelmoset i ett durkslag och låt nästan allt vatten rinna bort (behåll lite beroende på hur lös konsistens du vill ha)
3. Lägg äppelmoset i en skål och rör ner kokossocker och agave (eller annan sötning) samt vaniljpulver. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer sötning.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Middag/lunch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s