Fikabröd med doft av kanelbulle

Önskar att det gick att beskriva doften som nyss fyllde köket. En sån där lukt som man bara vill äta upp. Ungefär som när mamma dragit igång ett klassiskt kanelbullebak. Nu är ju detta väldigt oklassiska kanelbullar med nyttigare ingredienser och mer näring, men fortfarande riktigt goda med en krämig dadelfyllning som ”mandelmassa”.

bild 5

Ingredienser (ca 12 st)
1/2 dl agavesirap eller honung
1 tetra stora vita bönor
2 ägg
2 droppar bittermandelarom (kan uteslutas)
2 msk kardemumma
3 msk kanel
1/2 dl pofiber
1-2 msk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
vaniljpulver
1 banan
2 msk kvarg
7 dadlar
2 msk smält kokosfett eller smör
(valfritt: mandelflarn och kanel till topping)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Stavmixa de sköljda bönorna i en bunke. Tillsätt sedan vaniljpulver, kanel, kardemumma, pofiber, fiberhusk, bakpulver, bikarbonat, ägg och agavesirap och mixa igen.
2. Mosa banan och kvarg i en separat skål och blanda sedan ner i smeten.
3. Mixa dadlarna och blanda med det smälta kokosfettet i en annan skål och blanda (försiktigt) ner i smeten. Ska fortfarande vara kontrast mellan smeten och dadelblandningen så att det blir en ”mandelmassa” i bullarna.
4. Klicka ut till ca 12 bullar på en plåt, toppa med mandelflarn och kanel, och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna, och hugg i.

Annonser

1 kommentar

Filed under Godsaker

One response to “Fikabröd med doft av kanelbulle

  1. Du är en hjälte, Karin, som tagit dig igenom hela hinderbanan! Dags att fira med lite ostkrokar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s