Kikärtsbollar med blomkålsris och currysås

Bollar med smak av vitlök och chili, en currysås med inslag av både lime och ingefära och till detta – blomkålsris, äppelskivor och rivna morötter. Mmmmm!

bild 5 (1) bild 3bild 4  kikärtor
Kikärtsbollar
1 tetra färdigkokta kikärtor
1 ägg
några centimeter purjolök
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk fibrex (kan uteslutas)
1 msk fiberhusk
persilja
kryddor: chili, spiskummin, färskmalen svartpeppar, salt

  • Stavmixa alla ingredienser förrutom kryddorna. Rör sedan ner kryddor med en sked och forma till bollar. Stek dem tills de fått färg. Placera sedan bollarna i en form i mitten av ugnen på 175 grader tills de fått fin konsistens (ta ut och smaka av).

Currysås
1 burk kokosmjölk
1 msk färsk, finriven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
en nypa chiliflakes
1 tsk gurkmeja
1-2 msk curry (beroende på hur stark currysmak man vill ha)
saften ur 1/2 lime
1/2 tsk honung
1/2 tsk koriander
1 msk fiberhusk (eller t.ex maizena)
salt och peppar

  • Blanda alla ingredienser och låt puttra i en liten kastrull i några minuter tills såsen fått din konsistens. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor.

Blomkålsris
1. Riv ett stort blomkålshuvud på den grövre sidan av rivjärnet eller kör den en kort tid i matberedaren.
2. Koka upp 2 liter vatten med lite salt. Tillsätt blomkålen och vänta tills vattnet kokat upp igen. Låt det koka i 15 sekunder och häll sedan ut blomkålen i ett durkslag.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Middag/lunch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s